Kardemummabullar med kanelfyllning.

 
I veckan blev jag så himla sugen på kanelbullar, något som jag nästan aldrig bakar. Men idag blev det av och det är ju inte så himla krångligt, man behöver bara ha några timmar hemma eftersom det är en del jäsande.
 
 
Receptet kommer från min brödguru Pain de Martin och jag mixade två av hans recept. Efter att ha kollat cirka femton gånger på hans instruktionsfilm hur man gör snurrorna fick jag in snitsen och de blev faktiskt riktigt bra! Nedan är receptet om någon mer blir sugen på att baka bullar i höst.
 
KANELBULLAR, ca 40-50 st
 
Deg
10 g (1 msk) hela kardemummakärnor
150 g kallt smör
25 g (1⁄2 pkt) jäst
250 g (2 1⁄2 dl) kall mjölk
250 g (2 1⁄2 dl) kallt vatten
150 g (1 1⁄2 dl) strösocker
6 g (1tsk) salt
850—900 g (14—15 dl) vetemjöl special (vanligt går också bra)

Fyllning
20 g (1 1/2 msk) mald kanel
175 g (ca 2 dl) strösocker
150 g rumsvarmt smör
ca 1 msk vetemjöl och en skvätt vatten

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

How to:

1. Mortla kardemumman och hyvla smöret med en osthyvel. Blanda samtliga ingredienser och kör i degblandare på medelhastighet i 10-15 minuter. Degen ska vara relativt lös.

2. Skrapa ut degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den till en slät bulle genom att vika in kanterna mot mitten och sedan vända den så att skarven hamnar nedåt. Principen är densamma som när man formar ett runt bröd. Lägg degen i en bunke, strö på mjöl, täck med plastfolie/lock och låt jäsa i cirka 1 1/2 timme i rumstemperatur eller upp till 10 timmar i kylskåp.

3. Gör fyllningen: Blanda smör, socker, kanel, vetemjöl och vatten. Vispa med elvisp till en smet. Fyllningen kan med fördel stå framme i rumstemperatur medan degen jäser, då blir den lättare att få ut över degen.

4. Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och tryck ut den lite för hand. Kavla ut degen till en rektangel, cirka 70x40 cm.

5. Bred på fyllningen, så jämnt det går och ända ut i kanterna.

6. Vik degen som ett treslag: vik först in en tredjedel från ena sidan, sedan en tredjedel från andra sidan. Vrid degen så att öppningarna kommer på sidorna och kavla ut den en aning så att den blir cirka 60x25 cm.

7. Skär 1-2 cm breda remsor med en pizzaslicer. En remsa bör väga cirka 50 gram, väg gärna de första då det är lätt hänt att göra för stora.

8. Tvinna en degremsa och snurra ihop den till en bulle (se filmen!). Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper (20-25 st får plats på en plåt). Täck plåten med en bakhandduk och låt bullarna jäsa tills de närapå dubblerat sin storlek, 1 1/2-2 timmar.

9. Sätt ugnen på 225 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning.

10. Vispa upp ett ägg, pensla bullarna med ägget och strö över pärlsocker.

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de har fått fin färg, cirka 10-15 minuter. Ta ut bullarna och njut tillsammans med kaffe eller ett glas kall mjölk!



Kommentarer
ISA

hehe det här var lite passande, igår skrev jag ett inlägg hur jääääkla sugen jag är på kardemummabullar, så hittar jag detta nu. Suget blev inte mindre ju ;)

Svar: Haha vilken timing, hoppas dina också blev goda om du bakade!
Jess

2015-09-19 @ 19:49:08
URL: http://isabyl.devote.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Jessans world

life isn't about waiting for the storm to pass it's about learning how to dance in the rain.. Kontakt: jessansworld@gmail.com

RSS 2.0